Édes omlós tészta - klasszikus alaprecept
Címkék: édes klasszikus omlós pitetészta alaprecept
2009.12.11. 10:47
Hozzávalók:
(ez a mennyiség egy 24-26 cm átmérőjű pite- vagy tortaformához elég)
- 250 g liszt
- 100 g hideg vaj
- 75 g cukor
- 1 tojás
A hozzávalókat alaposan elkeverem, összegyúrom, amíg egy közepesen kemény tésztát nem kapok. Folpackba csomagolva minimum fél órára a hűtőbe teszem, hogy a vaj megint megdermedjen, és jól összetartsa a tésztát. Felhasználásakor fél centis lapokra szeletelem. Ez azért kell, mert nyújtani nagyon nehéz, morzsálódik. Így viszont a gombócból levágott lapokat egymás mellé a tepsibe/piteformába helyezve össze lehet őket nyomkodni, lényegesen egyszerűbb így.
Tehát a tésztát belenyomkodjuk a piteformába, vagy tortaformába. Ez utóbbinál is fontos, hogy legyen egy kis pereme, hogy az oldalán is összetartsa a tölteléket.
Tipp: Készítsenek több adagot a tésztából. Hűtőben 3-4 napig, mélyhűtőben 2-3 hónapig is eláll, biszont néhány óra alatt felenged. Így gyorsan lehet belőle varázsolni valamit.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.